RECIPE: Carrot and Potato Soup with Roasted Garlic

1. Start by taking 1 whole garlic bulb, cut off the top, cover in olive oil, wrap in silver foil and place in the very hot oven until the insides are very soft.
2. Caramelize one chopped leek with some sugar in olive oil, then add 5 peeled and chopped up carrots.
3. Fill up the saucepan with good vegetable stock and then add 1 potato (peeled and cut into little cubes)
4. Let it simmer for roughly 25 minutes. During this time, you can adjust the taste to your flavour, I used the usual: salt, pepper, a hint of cayenne pepper, garlic powder and curry powder.
5. When the garlic is done, squeeze in quite a few gloves (don’t worry, it’s much sweeter and less sharp when it’s roasted).
6. Mix in some cream.
7. Liquidize and serve with some marinated feta cubes.

Deutsch
1. Das obere einer ganzen Knoblauchknolle abschneiden, mit Olivenöl einreiben, in Alufolie wickeln und in den heißen Ofen damit, bis das Innere weich ist.
2. Kleingeschnittenen Lauch karamellisieren mit etwas Zucker, anschließend 5 geschälte und klein geschnittene Möhren hinzufügen, und den Topf mit Gemüsebrühe auffüllen.
3. 1 große, geschälte und in kleine Würfel geschnittene Kartoffel dazu geben und für ca 25 Minuten köcheln lassen.
4. Während die Suppe köchelt, habt ihr Zeit, die Suppe mit Gewürzen nach eurem Geschmack zu verfeinern. Ich habe Curry Pulver, Salz, Pfeffer, ein wenig Cayenne Pfeffer und Knoblauchpulver getan.
5. Wenn der Knoblauch fertig ist, ein paar Zehen Knoblauch aus der Schale drücken (nicht schüchtern sein, der Knoblauch ist nach dem backen nicht mehr so streng, sondern eher süßlich).
6. Mit Sahne abschmecken und pürieren.

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One thought on “RECIPE: Carrot and Potato Soup with Roasted Garlic

  1. […] 2. Whilst that’s happening, you might as well get on with the rest. I used some of this soup as my base, but basically for the sauce, you want to caramelize some chopped leek, then add 1 […]

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